ČLÁNKY

 

Od zříceniny hradu Jestřebí jsem byla před pár lety při cyklistickém výletě jen pár kilometrů, ale bála jsem se cesty k němu po hlavní silnici. Pak jsem hrad ještě několikrát viděla z autobusu, když jsem tudy projížděla, ale navštívila jsem ho až dnes. Měli jsme nedaleko České Lípy závody orientačního běhu a po nich jsme se s kamarádkou Janou...

Fláje

26.06.2024

Dnes jsem se vypravila do míst, kde jsem ještě nikdy nebyla. Navštívila jsem přehradu Fláje na Flájském potoce, který sbírá vodu v Grünwaldských vřesovištích, ležících pod hřebenem Krušných hor nedaleko Nového Města.

Městečko Lázně Bohdaneč nejsou jen pěknými lázněmi nebo místem, kde prožil dětství a mládí kubistický architekt Josef Gočár, ale naleznete zde i řadu dalších zajímavostí. Já jsem se sem dnes vypravila, abych se podívala na mostek, postavený podle náčrtu legendárního renesančního umělce a vynálezce Leonarda da Vinciho. Tento mostek, dřevěná lávka z...

Zámek Sychrov

04.06.2024

Dnes jsem se vypravila na zámek Sychrov, který svou současnou podobu získal za posledních soukromých vlastníků, kterými byl francouzský rod Rohanů.

Dnešní výlet měl dva cíle. Nejprve jsem chtěla vidět kostel Boží Lásky v Budislavi a pak křížovou cestu a ruiny bývalého gotického hradu v Nových Hradech.

Obyčejně si v zimě připravuji seznam míst, která bych chtěla vidět a také si zjišťuji, jestli se tam vůbec dostanu veřejnou dopravou. Během roku ještě většinou pár výletů přidám. A pak už si jen vybírám, kam se podívám. Někdy mě zajímá historie, a tak jsem zvědavá na historická město nebo hrady a zámky. Jindy si ale nepřeju nic jiného, než...

Nové Hrady

11.05.2024

Minulý týden jsem psala o Terčina údolí a po jeho návštěvě jsem se konečně vypravila do městečka Nové Hrady. Další cesta z místa zvané Údolí mě přivedla po červené turistické značce poměrně strmou strání do jeho západní části, jen kousek od pěkně opraveného hradu, obklopeného širokým, ale hlavně velmi hlubokým (14 m) vyzděným příkopem. Takovéto...

V televizi slýcháváme často reklamu na Dobrou vodu, která pochází z hlubinného jezera v oblasti Novohradských hor. Ale abych řekla pravdu, úplně jistá jsem si nikdy nebyla, kde Novohradské hory vlastně leží.

Povídání o dnešním výletě do Bělé pod Bezdězem začnu starým příběhem, dnes bychom asi řekli středověkou "love story s tragickým koncem".

Maxičky

21.04.2024

Nevím, jak to mají jiní lidé, ale já si často všimnu během výletu odbočky na nějakou cestu, která se mi zdá hezká, a pak už nezbývá nic jiného než se po ní vydat. Dnešní cestu po zelené turistické značce z Maxiček do Děčína jsem objevila při výletě na Děčínský Sněžník.